Briket makinası nedir; kum, mıcır, su ve çimento hazırlanarak harç elde edilen ve bu harcın kalıplara basılarak çeşitli inşaat ve yapı türlerinde kullanılmasını sağlayan makine türüdür. Üretilen briketlerin hangi boyutlarda ya da şekillerde olacağı briket kalıpları ile belirlenerek kullanılacağı alana en uygun üretimin yapılması sağlanır.
Briket makinalarının kalıpları değiştirilerek parke taşı, bordür ya da asmolen üretiminin gerçekleştirilmesi de sağlanabilir.
Briket makinası kullanılacağı alana uygun olarak tam otomatik, yarı otomatik ya da manuel olarak tercih edilebilir. Her bir makine türünün kendine ait özellikleri olduğu için farklı alanlarda kullanılması durumunda kullanıldığı alanlar için avantajlar sağlar.
Temel olarak kullanım sistemlerinde farklılık bulunan bu makinaların fiyatları da modellerine göre değişiklik gösterebilir.
Tam otomatik briket makinası, briket makinaları içerisinde en yüksek kapasiteler ile hızlı üretim yapılmasını sağlayan ürünlerdir. Genellikle bu makinalar profesyonel üretim yapılan ya da gün içerisinde fazla miktarda briket ihtiyacı duyan firmalar tarafından tercih edilir.
Otomatik makinası çeşitlerini incelemek için Tıklayınız.
Yarı otomatik briket makinaları, briket üretimine büyük oranda ihtiyaç duyulan ancak tam otomatik makineler kadar bütçesi olmayan firmalar tarafından tercih edilebilir. Günlük olarak ortalama 10.000 briket taşı üretimi sağlanabilir.
Yarı otomatik makinalarda üretim otomatik olarak gerçekleşir ancak üretim komutlarının verilmesi ya da üretimin sağlanması için operatör üzerinde bulunan hidrolik kumanda panosunun kullanılması gerekir. Pano üzerinden üretim sayısı, büyüklüğü, başlatma ya da durdurma gibi işlemler yapılabilir. Üretim içerisinde bazı komutların verilmesi üretilmenin başlatılmasını sağlar. Aksi takdirde üretim otomatik olarak başlamayacaktır.
Yarı otomatik briket makinası çeşitlerini incelemek için tıklayınız.
Manuel briket makinası, yalnızca içerisinde 220v vibrasyon motoru bulunan ürünlerdir. Bu ürün ekonomik olarak diğerlerine göre daha avantajlı olsa da seri olarak üretim elde edilmesi mümkün değildir. Makine ortalama olarak günde 1000 brikete kadar üretim sağlayabilir.
Bu briket makinası türünde insan gücü en önemli konumdadır. Briket üretimi içerisinde bulunan karıştırma ve benzeri işlemlerde alanında uzman birinin zaman harcayarak üretim sağlaması gerekir. Seri briket ihtiyaç üretimine ihtiyaç duyulan alanlarda tercih edilmesi beklenen performansın alınmasına engel olacaktır.
Briket makinası kullanım alanları temel olarak yapı ve inşaatın gerçekleştirildiği alanlardır. Briketler binalarda, köprülerde ya da benzeri alanlarda temel yapı taşı maddesi olarak kullanılır. Bu nedenle inşaat ya da yapı sektöründe hizmet veren firmaların briket üzerine para harcaması yapmak yerine doğrudan briket makinalarını tercih ettiği görülür.
Her bir briket makinası türünün kendine özgü olarak kullanılabileceği alanlar vardır. Bu alanlar şöyle özetlenebilir;
Briket makinası fiyatları, tercih edeceğiniz model ve özelliklere göre değişiklik gösterir. Tercih ettiğiniz ürünün çok yüksek daha kapasiteye sahip olması, hızlı bir şekilde üretim sağlaması ve üretim sırasında hiç ya da az insan gücüne ihtiyaç duyması üretim sürecinizi büyük ölçüde rahatlatacağı için bu makinelerin maliyetleri de diğerlerine göre fazladır.
Bunun yanında makinanızın ekstra ekipmanlara açık olması, tek bir makine ile birçok işlem gerçekleştirebilmenizi sağlar. Bu durum da yeniden tercih ettiğiniz makinanın çok daha maliyetli olmasına neden olacaktır.